ZAWÓD:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik
żywienia i usług gastronomicznych zajmuje się organizacją, nadzorem, a
także kieruje pracą podległego sobie personelu w zakresie obsługi maszyn
i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i
technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia
zbiorowego, takich jak restauracje, stołówki, bary.
Absolwent
technikum jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności
gospodarczej.
CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług
gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących
zadań zawodowych:
-
oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
-
sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
-
planowania i oceny żywienia;
-
organizowania produkcji gastronomicznej;
-
planowania i realizacji usług gastronomicznych.
|