Technikum

Strona główna
Aktualności
Egzaminy
Plan zajęć
Oferta/Rekrutacja
Inspektor OD
Kalendarz
Dyrekcja
Nauczyciele
Szkoła
Internat
Dokumenty
Szwajcaria
Sukcesy
Uczniowie
Galeria
Historia
Przetargi
BIP

 

ZAWÓD:

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych zajmuje się organizacją, nadzorem, a także kieruje pracą podległego sobie personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego, takich jak restauracje, stołówki, bary.

 

 

Absolwent technikum jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

 

 

CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;

  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;

  • planowania i oceny żywienia;

  • organizowania produkcji gastronomicznej;

  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

 

 

 

 

 

 


Licznik odwiedzin strony   Ostatnia aktualizacja 26 marca 2019.                                        Aktualizacja: B. Jaworowska